Tartuf-torta-2

Tartuf torta

Ako želite baš baš čokoladnu tortu, al osveženu kiselkastom notom maline Tartuf torta je kraj vaše pretrage. Sočna, kremasta, em čokoladna em voćna, a jednostavno se priprema, šta biste više?
Recept kruži već neko vreme društvenim mrežama, a ja sam ga dobila od prave majstorice za kolače i tprte Biljane Aleksić-Ristić i delim ga s vama nepromenjenog.

P.S.  Nakon skoro dve i po godine od objave recepta, a na osnovu sada već velikog iskustva u pravljenju Tartuf torte, koja je u međuvremenu postala veoma popularna i tražena, dopisujem neke svoje izmene i dopune u nastavku teksta.

A mogu vam se dopasti i ovi provereno dobri recepti za odlične čokoladne torte:

Priprema fila

Sastojci:

Za kore:

6 jaja
12 kašika šećera
6 kašika ulja
10 kašika mleka
6 kašika brašna
1 prašak za pecivo
2 kesice praška za puding od čokolade
2 kašike čokolade u prahu

Za prelivanje kora:

1-2 dl čokoladnog mleka (otpr.)

Za fil:

7 dl slatke pavlake
125 g margarina
350 g čokolade za kuvanje
350 g mlečne ili noisette čokolade

I još:

300 g malina ( manje-više po ukusu)
SAVET: Zamrznute maline nemojte prethodno da odledite.

Priprema smese za biskvit

Priprema:

Fil:

  1. U šerpu sipajte slatku pavlaku, pa dodajte komadiće margarina i kockice crne i noisette čokolade.
  2. Zagrevajte lagano, mešajte neprestano dok se sve lepo ne rastopi i sjedini u homogenu masu. Ostavite da se ohladi na sobnoj temperaturi.
    SAVET: Ako je toplo vreme il vam se žuri stavite sud sa kremom u frižider kad se malo prohladi, te vadite povremeno, promešajte žicom i vratite dok se sasvim ne ohladi.
  3. Stajanjem će fil dobiti konzistenciju gustog krema, koji podseća na Nutellu il sl.nugat namaz.
    NAPOMENA: NEMOJTE MIKSATI KREMU! Ništa strašno se neće desiti samo neće biti kakva bi trebalo, dobićete možda na volumenu, al ukus i izgled neće biti isti.

Priprema okruglog biskvita

Kore:

  1. Ulupajte 3 belanca u čvrst šam, dodajte 6 kašika šećera i još mutite. Potom dodajte redom 3 žumanca, 3 kašike ulja, 5 kašika mleka, 3 kašike brašna pomešanog sa pola praška za pecivo, 1 prašak za puding od čokolade i 1 kašiku čokoladu u prahu. Miksajte najmanjom brzinom.
  2.  Dobijenu smesu rasporedite u papirom za pečenje postavljen okrugao kalup (fi 24 cm), pa pecite na 180 °C oko 15 min.
  3. Postupak pripreme ponovite kako biste od preostalog materijala dobili još jednu takvu koru.
  4. Ohlađene biskvite horizontalno presecite tako da na kraju imate ukupno 4 tanje kore.

Priprema pravougaone kore

NAPOMENA: Vremenom sam zaključila da je moguće i čak veoma poželjno da smesu pečem odjednom na 180 °C  oko 25 -35 min (u zavisnosti od jačine pećnice), čak sam tako radila i pravougaonu tortu dimenzija 22×32 cm. Tako pripremljen biskvit je jedan od boljih koje sam imala priliku da isprobam (u tom rangu su i okrugao biskvit za Ferero tortu i biskvit za Švarcvaldicu), a sigurna sam da se može iskoristiti i u kombinaciji sa drugim kremama, pa izvolte!
SAVET: Važno je da se pečeni biskvit sasvim ohladi kako bi se laše razrezao poprečno na tri il četiri kore – broj zavisi od vaših potreba i veštine.

Postupak filovanja

Finalni postupak:

  1. Na tacnu stavite jednu koru, poprskajte je čokoladnim mlekom, premažite trećinom fila i po njemu rasporedite maline. Prekrijte drugom korom, pa ponovite postupak filovanja još dva puta. Slaganje završite četvrtom korom.
  2. Rashlađenu tortu dekorišite po želji.
    NAPOMENA: Ukoliko ste koru presekli na tri dela fil podelite na pola, te premažite polovinom prvu koru, stavite drugu, nanesite ostatak kreme i slaganje završite trećom korom. Sve ih naravno kvasite čokoladnim mlekom i ređajte maline na fil.
    SAVET: Ako želite veću okruglu ili pravougaonu tortu možete da preko svakog reda fila i malina da nanesete sloj šlaga.
    SAVET PLUS:  A maline možete zameniti i višnjama. Prethodno ih kratko prokuvajte sa šećerom, procedite, pa sokom prskajte kore kao za Švarcvald tortu. Preko fila i voća nanesite sloj šlaga i na taj način ćete dobiti preukusnu i izdašnu Čoko višnja tortu za koju su mnogi tražili recept.

Tartuf-torta-5

Tartuf-torta-4

Ovom prilikom (april 2017) sam pravila tortu nama za Uskrs i  premazala sam je ganaš kremom od slatke pavlake i noisette čokolade (zajedno zagrejala,pa ohladila). Potom sam je ukrasila čokoladnom ogradicom (rastopljenu čokoladu nanela na pucketavu foliju, premazanu traku prislonila uz obod torte. pa u frižider, kad se steglo samo odvojila foliju), čokoladnim zekama i malinama.
Napomena: Tortica na gornjim fotkama pravljena je od pola mere, te su od jednog biskvita isečene tri kore dok je ona na naslovnoj i fotografijama ispod presečena na četiri dela.

Tartuf-torta-1

Tartuf-torta-3