Slovačka štrudla

Slovačka tradicionalna kuhinja obiluje prekrasnim jelima i svakovrsnim đakonijama. Recept za ovu štrudlu dala mi je draga Ljudmila Gabrišova, a ona ga je nasledila od svojih  predaka. Ne bih znala da kažem da li se na ovaj način mesilo samo u njenom selu, u celoj Vojvodini ili i šire, al znam da je receptura veoma stara i da štrudla miriše na  neko prošlo, pitomije vreme u kom se živelo polako i jelo natenane.

 

Priprema testa

 

Sastojci:

Za testo:

20 g svežeg kvasca
4 kašike šećera
1.5 dl mleka
1/2 kašičice soli
4 žumanceta
450 g brašna

Priprema masti

Za premaz testa:

75 g masti
NAPOMENA: Ako mast ne koristite zamenite je sa 100 g putera,
al ga mutite bez dodavanja vode.
Za nadev po želji mešavina  – mlevenog maka i šećera (kao ovog puta)
–  mlevenih oraha i šećera
– kakaoa i šećera
– cimeta, šečera i suvog grožđa..
NAPOMENA: Količinu odredite prema svom ukusu. Ovog puta sam stavila možda premalo maka, pa mi je sloj fila tanji, al je kad sam ga posula po testu delovalo da je dovoljno..
I još:
Par kašičica meda za premazivanje štrudli:
i šećer u prahu za posipanje

Premazivanje, nadevanje i savijanje

Priprema:

1. Kvasac rastvorite u 1 dl mlake vode sa jednom kašikom šećera i malo brašna, pa ostavite da se aktivira.
2. U činiju sipajte veći deo prosejanog brašna, dodajte so, mleko, žumanca i nadošao kvasac te uz dodavanje preostalog brašna umesite mekše testo i ostavite ga pokrivenog da raste.
3. U međuvremenu u mast dodajte jednu kašiku hladne vode i mutite mikserom da se sjedini. Potom dodajte još jednu kšiku vode i ponovo miksajte. Postupak ponovite još jednom i dobićete belu laganu penastu mast.
NAPOMENA: Ranije se mije koristio mikser , pa i vi možete mutiti običnom žicom (penjačom) samo će proces trajati duže.
4. Nadošlo testo podelite na dva dela. Jedan deo kratko premesite i razvijte oklagijom u pravougaonik, premažite polovinom pripremljene masti i pospite nadevom po želji, a potom urolajte. Od preostalog materijala napravite još jedan rolat.

Pre i nako pečenja

5. Oblikovane štrudle smestite u manju tepsiju postavljenu papirom za pečenje, ostavite ih da odmore dok se rerna ne zagreje, pa pecite  na 180 ° C dok ne porumene ( oko 35 min.).
6. Vruće premažite medom, a kad se prohlade štrudle pospite šećerom u prahu i isecite na šnite.