Cimet-kocke-sa-sljivama-3

Cimet kocke sa šljivama

Nekada davno slala sam svoje recepte za časopis „Pošalji recept“ i mogu vam reći da sam bila u zaista dobrom društvu ženica, koje su kao i ja učestvovale u kreiranju sadržaja tog zajedničkog kuvara. Jedna od njih bila je i Maja Černjev iz Pančeva, koju sam brzo zapamtila po izuzetno dobrim receptima od kojih sam neke i isprobala.
Tek kasnije sam otkrila i njen blog Majina kuhinja, pa vam ga ovom prilikom od srca preporučujem kao i ovaj njen preukusan kolač sa šljivama i cimetom što „diše i miriše“. Ovog čudnovatog leta Gospodnjeg 2018. šljive su prilično poranile bile, pa se nadam da ih još možete naći i obradovati sebe i najmilije ovom brzom poslasticom.

A mogu vam se dopasti i ovi provereno dobri recepti za brze voćne kolače:

Priprema osnovne biskvitne smese

Sastojci:

Za nadev:

500 g šljiva
1/2 kesice cimeta (5g)

Za biskvit

3 jaja
5 šoljica* šećera
1 vanilin šećer
2 šoljice mleka
3 šoljice ulja
6 šoljica brašna
1 prašak za pecivo
3 kašike ruma
1/2 kesice cimeta (5g)
* Šoljica je ona mala za tursku kafu zapremine oko 0.7 dl.
NAPOMENA: 0.7 dl NIJE 7 dl nego 70 ml ili 0.07 l !

Za posipanje:

Šećer u prahu

Postupak nadevanja i pečenja

Priprema:

1. Šljive operite, očistite od koštica i isecite na komadiće. Pospite ih cimetom, promešajte i ostavite da odstoje dok pripremate testo.
2. Umutite penasto jaja sa šećerom i vanilin šećerom.
3. Naizmenično dodajte mleko i brašno pomešano sa praškom za pecivo neprekidno muteći. Potom dodajte ulje i rum i sve još jednom izmiksajte.
4. U polovinu pripremljene mase umešajte cimet, pa izlijte u papirom za pečenje postavljenu pravougaonu tepsiju (moja je 22×32 cm) i pecite dok površina ne očvrsne (desetak minuta).
5. Izvadite iz rerne, rasporedite komadiće šljiva, zalijte preostalom biskvitnom smesom (bez cimeta) i vratite da se dopeče. Ukupno vreme pečenja zavisi od jačine rerne i kreće se u rasponu od 35-45 min. na temperaturi od 180 °C, a vi za svaki slučaj proverite čačkalicom (zabodete u testo i ako izađe suva, pečeno je).
6. Ohlađen kolač isecite na kocke željene veličine, te ih pospite šećerom u prahu i služite.

Cimet-kocke-sa-sljivama-4

Cimet-kocke-sa-sljivama-1

Cimet-kocke-sa-sljivama-2