Macaronsi s keksom

Za razliku od ranije objavljenog recepta za keks macaronse ovaj je namenjen početnicima tj. svima koji žele da nauče da prave fancy padobrance, al da dok vežbaju ne potroše puno novca.

Zašto su macaronsi sa keksom tako dobri za početnike?

Najskuplji sastojak svakog macaronsa je blanširani badem il još skuplje brašno od njega, a ako pak krenete od običnog sirovog il pečenog u ljusci postupak pripreme će biti znatno duži i zahtevniji.
U ovom receptu koristi se samo mleveni keks i to najobičniji tako da slobodno možete da pogrešite i bez griže savesti ponavljate pripremu dok ne pohvatate sve cake. Najbolje se uči na greškama, a ako nisu skupe sve postaje puno opuštenije.
Proces i faze pripreme su iste kao kod „pravih“ macaronsa, pa kad magistrirate na ovim bićete spremni i za ostale po francuskoj metodi.

Video postupak pripreme macaronsa sa mlevenim keksom nalazi se na mom YT kanalu.

Prosejavanje mlevenog keksa

Sastojci :

70 g belanaca *
* Od otpr. dva jajeta, al obavezno izmerite.
50 g šećera
60 g mlevenog keksa *
* Neki tipa petit-beurrera, poželjno je da bude što manje sladak.
120 g šećera u prahu

Priprema šama i makaronizacija

Priprema:

Smesa za macaronse:

  1. Razdvojte belanca od žumanaca i izmerite tačno 70g belanaca. Nek odstoje poklopljena u frižideru do sutradan. Izvadite ih pre pripreme nekoliko sati kako bi dostigla sobnu temperaturu.
  2. Mleveni keks pomešaje sa malo šećera u prahu, pa ga dodatno usitnite mlinom za kafu.
  3. Prosejte, a ako zaostanu krupnije čestice pomešajte ih sa ostatkom prah šećera i ponovite postupak mlevenja i prosejavanja.
  4. Belancima dodajte prstohvat soli i mutite ih dok ne dobijete tzv. „meke“ vrhove kad podignete metlice miksera. Dodajte šećer iz dva puta i miksajte dok se on ne rastopi.
  5. U umućen šam dodajte 1/4 smeše keksa i šećera, te špatulom promešajte da se sjedini.Postepeno dodajte i preostale tri četvrtine. Špatulu povlačite sa stranica  ka sredini i sa dna ka stranama posude  kao da preklapate.
  6. Masa je gotova kad pada u mlazu sa podignute špatule i stapa se sa ostatkom smese, al ne baš odmah. Sad po želji možete umešati prehrambenu boju, ja nisam jer sam želela da budu „natur“.
Pre i nakon pečenja

Oblikovanje i pečenje macaronsa:

  1. Poslastičarskom vrećom sa okruglim nastavkom istiskujte hrpice na podlogu (silikonsku ili najobičniji papir za pečenje) postavljenu na odgovarajući pleh, pazeći da ostavite dovoljan razmak između njih.
  2.  Tresnite pleh o sto nekoliko puta kako biste izbacili vazduh i kako ne bi pucali tokom pečenja.
  3. Nakon pola sata proverite prstom da li ste stvorila „pokorica“ i ako se ne lepe za prst stavite ih u rernu na 150 °C. Posle dva minuta otvorite vrata rerne na kratko da izađe višak pare. Oko 7.-8. minuta trebali bi formirati prsten, a posle 12.-tog proverite da li „kapice šetaju“ tj. da li se pomeraju levo desno, pa ako ne izvadite pleh iz rerne. U suprotnom ostavite ih unutra još koji minut.
  4. Svucite silikonsku podlogu ili papir za pečenje sa pleha.
Priprema fila i filovanje

Završni postupak:

  1. Ohlađene macaronse odvojite od podloge i spajajte po dva filom po izboru.
    NAPOMENA: Ovog puta sam polovinu filovala crnim ganaš kremom ( jednake količine sl.pavlake i crne čokolade rastopila i ohladila), a polovinu umućenim ganašom od bele čokolade (rastopila belu čokoladu u duploj količini slatke pavlake i ohlađeno izmiksala).
  2. Nafilovane čuvajte u plastičnoj kutiji sa poklopcem u frižideru. Kod nas ne traju dugo, al bi trebalo da mogu da stoje do nedelju dana.