Prevrte

Za ovo jelo sam prvi put saznala udajom jer ga moja svekrva često i rado sprema za doručak. Kao i sve drugo ona to radi odokativno i otprilike što je metod koji baš i ne obožavam. No,  jednom sam je prilikom bila zamolila da mi pokaže, zapisala sam te okvirne mere, a kasnije i sama izmerila precizno sve sastojke.
Moja je svekrva rođena i odrasla u Lici, pa pretpostavljam da su prevrte specifične za taj kraj mada je moguće da se spremaju i u drugim delovima Balkana, al pod drugim nazivom.
Kažu da mama uvek kuva najbolje i da ljubav na usta ulazi, te svaka udata žena na ovom podneblju ima nepisani zadatak da svom mužiću ugodi spremajući mu hranu bar isto tako dobro kao njegova majka (Pozdrav mojoj budućoj snajki! 😉).
Moje se prevrte od svekrvinih razlikuju ipak malko jer sam osim suprugu želela da ugodim i našoj deci, koja jako vole krajeve prevrta zbog njihove hrskavosti, te one u mojoj izvedbi liče na čipkaste meduze.
Vi pravite kako god vam odgovara, a služite uz jogurt, sir il bez ikakvih priloga, samo uz nostalgiju za nekim prošlim vremenima. Prijatno!

A mogu vam se dopasti i ovi provereno dobri recepti za starinska peciva:

Priprema testa

Sastojci:

Za testo:

2 jaja
1/2 kašičice soli
3 šoljice vode*
* Šoljice u one male za tursku kafu od 0.7 dl, pa ako nemate ni jednu izmerite 2 dl čašom il menzurom.
270 g brašna

Za prženje:

Ulje, mast

Prženje

Priprema:

Priprema smese:

  1. U odgovarajućoj činiji viljuškom ili žicom razmutite jaja.
  2. Dodajte vodu i kratko promešajte.
  3. Umešajte brašno u meri da dobijete smesu gušću od one za palačinke.
    NAPOMENA: Obzirom da se upravo testo za palačinke najčešće pravi otprilike ovo vam poređenje i nije od neke pomoći ako ste početnik, te sam izmerila tačno koliko grama brašna sam upotrebila ovog puta. Nemojte se ipak držati kruto ove mere, nek vam posluži samo kao smernica. Moguća odstupanja su u opsegu ± 50 g.

Prevrte-4

Prženje:

  1. U tiganj sipajte masnoću po želji (moja svekrva koristi mešavinu ulja i svinjske masti, a vi radite kako ste navikli). Dubina treba da bude par cm kako testo ne bi doticalo dno suda, pa količinu odredite na licu mesta u zavisnosti od veličine tiganja.
  2. U zagrejano ulje kutlačom sipajte postepeno smesu praveći kružne i poprečne šare i oblikujući tvorevinu po želji.
    NAPOMENA: Moja deca vole hrskave krajeve više od meke sredine, te sam ja pravila tanke šare po celoj površini. Uobičajeno je ipak da više testa bude u sredini, pa čak i da izgledom budu poput debelih palačinki,a vi radite kako vam godi il kako ispadne, pa kažite da ste tako hteli.😉
    Postupak sipanja testa u vrelu masnoću nisam fotografisala jer nisam imala „treću ruku“, a potrebno je biti fokusiran i pažljiv da ne bi došlo do neželjenih povreda na radu.
  3. Kad se isprži jedna strana (primetićete da rumene krajevi) okrenite pomoću dve viljuške na drugu, a potom ih ispržene vadite i ređajte na papirnim ubrusom prekriven tanjir.
    Služite toplo.
Prevrte-2
Prevrte-3