Cetiri-boje-cokolade-1

Četiri boje čokolade

Pravila sam Četiri boje čokolade pre neki dan mužiću za rođendan i kao ni prvog puta pre dosta godina ne bih ja tu ništa menjala (mislim na tortu, ne na muža 😉). Uzalud se trudih da joj po nešto oduzmem il dodam, iščitah razne varijacije na temu i to čak i na nemačkom i mađarskom jeziku, al ne nađoh ništa privlačnije ni izgledom ni sastavom od ove provereno dobre verzije. Jedina zamerka bi mogla biti veličina jer je tortica malena i komotno je i provereno mogu smazati dve za to raspoložene i utrenirane osobe. 😍 Ako ste se prepoznali u opisu slobodno udvostručite količine sastojaka i pravite redovnu tortu u kalupu prečnika 26 cm.

Originalni recept je na čuveni kulinarski sajt Coolinarika postavila autorica domsa i hvala joj od srca, a sledi moja izvedba..

Cetiri-boje-cokolade-2

PREPORUKE : Za još kremastih čokoladnih poslastica kliknite na nazive u nastavku..

Priprema smese za koru

Sastojci:

Za koru:

3 jaja
4 kašike šećera
150 g čokolade
65 g putera
1 kašika brašna

Za filove:

500 g mascarpone sira*
* Ne preporučujem nikakvu zamenu koja bi bila odgovarajuće arome (neutralna) i teksture ( ekstra kremasta)..
2 kašike šećera u prahu
5 dl slatke pavlake*
* Zaslađene, na biljnoj bazi. Ako želite baš da koristite mlečnu uzmite 7.5 dl i dodajte još šećera u prahu po svom ukusu.
100 g crne čokolade
100 g mlečne čokolade
100 g bele čokolade

Kora pre i nakon pečenja

Priprema:

Kora:

  1. U šerpicu stavite kockice čokolade i puter, zagrevajte na tihoj vatri dok se ne rastope i sjedine, pa ostavite da se ohlade.
  2.  Izmiksajte posebno žumanca sa šećerom da uvećaju volumen i posvetle, a odvojeno belanca u šam. Žumancima dodajte smesu čokolade i putera i brašno, te još kratko mutite. Na kraju lagano umešajte i penu od belanaca.
  3. Pripremljenu masu rasporedite u papirom za pečenje ili aluminijumskom folijom postavljen okrugli kalup ( moj je fi 22 cm), a zatim pecite u rerni zagrejanoj na 180 °C 30 minuta.
  4. Izvadite iz rerne i ostavite da se ohladi.

Priprema osnove filova

Filovi:

  1. Rastopite posebno crnu, mlečnu i belu čokoladu. Ostavite da se ohlade.
    SAVET PLUS: Meni je najlakše da čokoladu izlomljenu na komadiće otopim u mikrotalasnoj, na nižoj temperaturi. Kad se rastopi polovina ukupne količine, izvadim posudu i ostatak rastapam mešanjem, a vi možete kako ste navikli.
  2. Izmiksajte mascarpone sa šećerom u prahu.
  3. Posebno ulupajte slatku pavlaku, te joj postupno dodajte po malo sira i lagano mutite dok ne dobijete homogenu kremu.
  4. Podelite potom krem na tri jednaka dela, te svakom dodajte po jednu vrstu ohlađene čokolade i umutite.

Priprema pojediinačnih filova i filovanje

Postupak filovanja:

  1. Svakim od tako dobijenog fila napunite poslastičarsku vreću il običnu malo jaču kesu za zamrzivač kojoj ćete odseći vrh.
  2. Na koru istiskujte u krug prvo fil sa tamnom čokoladom, pa poravnajte kašikom.
  3. Potom postupak ponovite mlečnim i belim kremom.

Nanošenja fila dresir džakom

NAPOMENA: Na ovaj način će sva tri sloja fila biti jednake debljine na svim delovima i torta će biti ravna. Ako vam taj estetski momenat nije toliko bitan rasporedite kremove na uobičajen način.
4. Ostavite tortu u frižideru da se dobro rashladi i stegne, pa je pospite rendanom čokoladom il već po želji, secite na parčad i uživajte.

Cetiri-boje-cokolade-5

Cetiri-boje-cokolade-4