Rustični macaronsi

Kad sam naletela na ovaj recept, bila sam u najmanju ruku zbunjena. Autor je opisivao postupak pripreme macaronsa bez stresa, bez dosadnog usitnjavanja, bez miksanja i mekih i tvrdih vrhova, bez ikakve makaronizacije uostalom. Sve je delovalo bajkovito osim očigledne činjenice da je ono što videh na fotografijama više ličilo na padobrance ukrštene sa orasnicama no na macaronse. I to je u redu, al ne shvatih zbog čega se gospodin Bernard toliko oduševio metodom u kojoj nema čekanja ni strepnje, al nema ni famoznog stopala ( mada se nešto poput toga ipak razaznaje) i gde se glorifikuje inače katastrofalan ishod – raspuknuće prilikom pečenja.

Ako vi budete razumeli prosvetlite i mene, a do tad opušteno isprobajte ove zaista ukusne kolačiće, koji se brzo i nadasve lako pripremaju, baš kao da nisu macaronsi. 🙂

 

Priprema smese

Sastojci:

150 g oraha
120 g šećera u prahu
50 g belanaca
Med *
* Moj dodatak za filovanje.

 

Pre i nakon pečenja

Priprema:

  1. Usitnite orahe u secku, pa dodajte šećer u prahu i sameljite sve zajedno.
  2. Prebacite u drugu posudu, dodajte belance i špatulom izmešajte.
  3. Dobijenom smesom napunite poslastičarsku vreću, pa nastavkom okruglog otvora istiskujte gomilice na podlogu.
    NAPOMENA: Koristila sam i običan papir za pečenje i specijalnu silikonsku podlogu za macaronse i nisam uočila nikakvu razliku u krajnjem rezultatu.
  4. Odmah stavite pleh u rernu zagrejanu na 180 °C i pecite oko 12-14 minuta.
    NAPOMENA: U nadi da će ipak razviti famozno stopalo ostavila sam jednu turu da odstoji na sobnoj temperaturi ne bi li očvrsla na površini. Uzalud.
  5. Izvadite pleh i ostavite kratko kolačiće da se malo prohlade, a potom ih odvajajte od podloge i pokušajte da slepite jedan za drugi.
    SAVET: Ako pečete kraće lakše ćete ih slepiti, al ćete ih teže odvajati od podloge, a ako sačekate još koji minut da očvrsnu i s donje strane neće hteti da prionu jedan uz drugog. U tom slučaju premažite ih s malo meda i pritisnite lagano.
  6. Pripremljene kolačiće možete odmah konzumirati, a ako preostanu čuvajte ih u limenim kutijama s poklopcem.
    SAVET PLUS: Nemojte nikom reći da su u pitanju macaronsi već uživajte..