Zefir od banana

Zefir označava vrstu povetarca koji najavljuje proleće, a nazvan je po starogrčkom bogu vetra, laganu muslinsku tkaninu za košulje, ali i vrstu marshmallowa. Penasta poslastica potekla iz Rusije, pravi se od prirodnih sastojaka kao što je pire voća koje sadrži pektin i agar-agar, želatin biljnog porekla. Prvobitno su se koristile jabuka, a kasnije i bobičasto voće poput malina, kupina, jagoda.. Obzirom da se pravi zefir spravlja od svežeg voća, a da su nam tokom zimskog perioda banane najdostupnije u tom stanju, odlučila sam se za ovaj recept.

Ako volite ukus banana u poslasticama veoma će vam se dopasti ovi pufnasti kolačići, a ako poput mene niste baš prevelik ljubitelj sačekajte prolećne jagode.

Priprema pirea od banana

Sastojci:

Za voćnu bazu:

250 g banana (oljuštenih)
150 g šećera
1 belance (sobne temperature)
Žuta prehrambena boja (nije obavezna)

Za sirup:

5 g agar agara*
* Želatin biljnog porekla, kupuje se u bolje snabdevenim marketima i prodavnicama zdrave hrane. Za razliku od životinjskog želatina ovaj treba prokuvati.
75 ml vode
210 g šećera

Priprema:

Pire od banana:

  1. Banane oljuštite, iseckajte na ploške, pa odmerite 250 g. Dodajte 150 g šećera i sve usitnite blenderom.
  2. Dobijeni pire kuvajte na tihoj vatri uz stalno mešanje 3-4 minuta, a zatim ponovo izblendirajte i protisnite kroz cediljku. Ako želite lepšu i intenzivniju boju umešajte žutu u prahu ili gel, te ostavite da se voćna baza sasvim ohladi u frižideru.

Priprema sirupa

Sirup:

  1. U manjoj šerpici zagrevajte vodu, šećer i agar-agar. Kad proključa kuvajte još oko pet-deset minuta il dok ne dosegne 110°C.
    NAPOMENA: Ako nemate termometar za hranu koristite vremenski orijentir, a prvom prilikom nabavite ovu zaista korisnu kuhinjsku alatku.

Priprema mase i formiranje kolačića

Finalni postupak:

  1. Ohlađenom voćnom pireu dodajte polovinu belanceta, miksajte srednjom brzinom 3 minuta, a potom dodajte ostatak i mutite maksimalnom brzinom sve vrem dok se sirup kuva.
  2. Gotov sirup sklonite sa vatre, sačekajte minut-dva, te ga tankim mlazom sipajte u smesu pirea i belanca, koju i dalje miksate najvećom brzinom. Kad dodate svu količinu mutite još par minuta.
  3. Pripremljenom toplom masom napunite dresir džak, pa nastavkom željenog oblika (koristila sam otvoren zvezdasti) istiskujte po malo na papirom za pečenje postavljen pleh ili tacnu.
  4. Ostavite ovako oblikovane gomilice da se suše na vazduhu bar 12 sati, a zatim spajti po dve (širim stranama koje su dodirivale podlogu).
    SAVET: Obzirom da će još uvek biti lepljive, što jeste preduslov za uspešno spajanje, pospite ih prethodno  šećerom u prahu.
    SAVET PLUS: Ovako spremljene kolačiće čuvajte na hladnom mestu, poklopljene da se ne bi previše osušili.

Spajanje po dva kolačića