Evicini topli sendviči

Ko ovo ne zna reći ćete, al  ovo nisu obični topli sendviči, ovo su ukusi koji me uvek vrate u osamdeset i neke godine prošloga veka. Sete me užurbane pripreme za proslavu mog desetog rođendana. Slavilo se tad skromno, po kućama, okupljali bi se drugari iz razreda u velikoj gostinskoj sobi dedine kuće, slušali bi kasete i smejali se glupostima. Kako smo uspevali da se zabavimo bez animatora sad ne mogu da pojmim, a ono što najviše pamtim je smeh. I ukus ovih sendviča.
Te godine je u naš mali razred došao novi učenik i njegova se majka ubrzo sprijateljila sa mojom. Za moj jubilarni rođendan otkrila je mami recept koji je ponela sa sobom iz Temerina kod Novog Sada. Spremale su ga njih dve zajedno, tetka Evica i moja mamica, raspoložene i vesele što će nečim novim oduševiti decu. Malo je reći da su u tome uspele. Sendviči su dugo bili hit na svim našim proslavama.
I ja ih i često pripremam svojoj deci, doduše za doručak ili večeru kad preostane starog hleba, i u njihovim zadovoljnim licima vidim svoje od pre mnogo godina.

 

Sastojci:

8-10 šnita starog hleba
1 jaje
Prstohvat soli
Biber po ukusu
Peršunov list
3 kašike kisele pavlake
100 g trapista
100 g stišnjene ili pizza šunke
2 kašike mleka

 

 

Priprema:


1. Hleb isecite na šnite.
2. Narendajte krupno trapist i salamu.
3. Viljuškom ulupajte jaje sa solju, pa dodajte trapist, salamu, kiselu pavlaku, peršunov list, biber po ukusu i sve lepo izmešajte.
4. Dolijte malo mleka da ne bude previše gusto (par kašika svega).
5. Pripremljenu masu kašikom rasporedite na parčad hleba, pa ih ređajte na papirom za pečenje postavljen pleh.
6. Pecite u rerni na 220 ° C oko 10 minuta.
Izvadite i služite.
Napomena: Često ih pečem u mikrotalasnoj jer na taj način hleb nije tako hrskav, a moja deca više vole kad  je mek.
Probajte na oba načina, pa odlučite koji vam više odgovara.