Damen-Kapric-kolac-5

Damen kapric kolač

Još jedan pravi starinski kolač neobičnog, a zvučnog imena. Kažu da su nekada dame bile prilično hirovite, te da su im pravi džentlmeni udovoljavali maksimalno, a kakve veze ima to uverenje sa ovim krajnje jednostavnim slatkišem znao je verovatno samo taj neki austrougarski poslastičar kojem je ono bila inspiracija.
Elem, Damen kapric kolač se brzo sprema, bogatog je ukusa i treba ga sačuvati od zaborava. Tanka biskvitna korica premazana pekmezom od kajsija i debeo sloj šama tope se u jednom zalogaju, a pod zubima hrskaju prepečeni orasi. Mmm..

 

Damen-Kapric-kolac-6

Priprema biskvita

Sastojci:

Za koru:

6 žumanaca
6 kašika šećera
3 kašike ulja
3 kašike mleka
6 kašika brašna

Za premaz i posipanje:

5 kašika džema od kajsija
100 g mlevenih ili sitno seckanih oraha (po ukusu)

Za fil:

6 belanaca
9 kašika šećera

Damen-Kapric-kolac-7

Postupak filovanja

Priprema:

1. Izmiksajte žumanca sa šećerom, pa dodajte ulje, mleko i brašno, a zatim sve još kratko mutite. Dobijenu smesu izlijte u podmazanu i pobrašnjenu pravougaonu tepsiju (moja je 25x35cm), pa pecite u rerni zagrejanoj na 180 ° C 12-15 min.
2. U međuvremenu ulupajte penasto belanca, dodajte šećer i istucite u čvrst šam.
3. Izvadite tepsiju iz rerne, te smanjite potom temperaturu na 150 °C. Premažite koru džemom, pospite polovinom mlevenih oraha, nanesite šam i poravnajte ga. Od gore rasporedite preostale orahe, pa vratite u rernu da se prosuši i zapeče još dvadesetak minuta.
4. Secite na štangle željene veličine tek kad se kolač ohladi.
SAVET: Zagrejte nož pod mlazom vrele vode, obrišite ga ubrusom pa ćete lakše proseći šam.

Damen-Kapric-kolac-2
Damen-Kapric-kolac-4