Čvarkare

Ako volite pogačice sa čvarcima , a želeli biste da razbijete monotoniju pripreme i finalnog izgleda pripremite ove kiflice sa čvarcima – čvarkare. Sadrže nešto manje čvaraka od njih, al su baš meke i jednako ukusne dok im je priprema skoro identična do dela kad ih umesto da vadite pogačice oblikujete u kiflice.
Pa, proverite sami.. ☺

Priprema testa i nadeva

Sastojci:

Za testo:

40 g svežeg kvasca
1 kašika šećera
3 dl mleka
2 dl vode
1-2 kašičice soli
1 jaje
0.5 dl ulja
900 g brašna (Može deo da se zameni i integralnim brašnom po ukusu)

Za nadev:

200 g čvaraka
200 g margarina/putera ( ili 150 g masti)

Za premaz:

1 jaje
Krupna so za posipanje

Premazivanje i savijanje testa

Priprema:

1. Kvasac rastvorite sa kašikom šećera u 2 dl mlake vode i ostavite da nadođe.
2. U činiju prosejte veći deo brašna, dodajte so, ulje, mleko i jaje , pa uz dodatak preostale količine brašna ( po potrebi) umesite testo. Ostavite ga pokrivenog da naraste duplo.
3. U međuvremenu pripremite nadev- sameljite čvarke (možete i u secku) i izmiksajte ih sa umućenim margarinom/puterom/masti ( po ukusu).
4. Razvijte oklagijom nadošlo testo na debljinu od 1 cm , premažite polovinom nadeva i savijte kao knjigu ( pogledaje postupak na slici). Ostavite pokriveno da odmori, a potom ponovite razvijanje, premazivanje i presavijanje još dva puta ( treći put bez premazivanja).
Testo treba da odmori svaki put po 15 min.

Oblikovanje kiflica

5. Razvijte testo tanje , te ga isecite na trouglove i savijajte kiflice. Ređajte ih u papirom za pečenje postavljen pleh i kad odstoje pola sata premažite ih razmućenim jajaetom i pospite krupnom solju.
6. Pecite u rerni zagrejanoj na 200 ° C dok ne porumene ( oko 20 -25 min.).

 

Pre i posle pečenja