Romanini medenjaci

Romanu Dukić Šević upoznala sam pre par godina na jednoj manifestaciji u Novom Sadu gde je izlagala svoje prekrasne medenjake. Odmah su me osvojili, ona svojom srdačnošću i toplinom, a oni svojom slatkoćom, i pojavnom i ukusnom (ako mogu tako da se izrazim). Medenjaci raznih oblika, medene kućice i druge tvorevine od tog medenog testa koje stvara draga Romana imaju dušu i bude ti žao da ih pojedeš no ih čuvaš i gledaš da ti što duže potraju.
Recept po kom ih ona radi dobila sam odavno, al  sam ga tek skoro isprobala. Stalno sam odlagala strepeći da moji neće biti ni blizu njenim. I nisu, al su sasvim fini , ukusni i mirišu na zimsku ušuškanost i praznike koji prolaze.
Probajte i vi pa se uverite u čaroliju koju nose..

Mogu vam se dopasti i ovi recepti sa medom:

Romanini-medenjaci-4

Priprema testa

Sastojci:

200 g meda
50 g putera
200 g šećera
4 žumanca
1 jaje
300 g raženog brašna
1 kašičica sode bikarbone
1 kašičica praška za pecivo
2 kašičice mešavine začina za medenjake*
* cimet, kardamom,karanfilić,đumbir,
muskatni oraščić,korijander,beli biber,anis

Romanini-medenjaci-5

Pre i nakon pečenja

Priprema:

1. U šerpici rastopite med i puter, pa ostavite da se ohladi.
2. U činiju sipajte raženo brašno, te ga pomešajte sa sodom bikarbonom, praškom za pecivo i začinom za medenjake. Dodajte jaje, žumanca, šećer i rastopljen med sa puterom, te umesite testo.
3. Uvijte ga u providnu foliju i ostavite u frižideru preko noći.
4. Sutradan ga oklagijom razvaljajte na 3 mm debljine, a zatim modlama vadite razne oblike po želji.
5. Ređajte ih na papirom za pečenje postavljen pleh, pa pecite u rerni zagrejanoj na 180 ° C 8-10 minuta. Pazite da ih ne prepečete*  jer će hlađenjem još da se stvrdnu. Treba da vam deluju nepečeno,  al bez brige.
* Prvu sam turu malo prepekla (oni na fotografiji pripreme), pa su bili tvrđi, al nakon ukrašavanja i stajanja u kutiji su omekšali.
6. Ohlađene medenjake čuvajte zatvorene u limenim kutijama.
7. Možete ih naravno dekorisati rojal smesom po ukusu.

Dekorisanje medenjaka -napomena

Rojal je smesa koja se pravi tako što se ulupa belance al ne pretvrdo, pa se doda oko 200-250 g finog (sitno mlevenog) šečera u prahu i miksa. Na kraju se doda i kašičica limunovog soka. E sad ako ste početnik i zazirete od „živog“ belanceta možete kupiti već gotovu rojal smesu koju ćete samo razmutiti sa vodom prema uputstvu sa pakovanja, što sam i ja učinila ovog puta.
Ako medenjake sušite na temperaturi preko 70 °C u tzv.dehidratorima nema bojazni od Salmonelle, al to su već malo profesionalnije alatke koje ne posedujem već glazuru sušim na vazduhu sobne temperature dok se površina više ne lepi.

 Romanini-medenjaci-3a
Romanini-medenjaci-2a