Saher kocke bez jaja

Sočne i fine, Saher kocke bez jaja se izgledom tek primiču čuvenoj Sacher torti, al ukusom je sasvim sigurno nadmašuju. Veoma izdašne, od jeftinih sastojaka, bez jaja ( u slučaju da je neko alergičan) i extra brze pripreme one su odličan izbor za lenjo i opušteno nedeljno popodne ili iznenadne goste.
Mada vam da bi ih napravili ne treba u stvari ništa, ni povod ni izgovor ni odlazak u nabavku ( sve već sigurno imate kod kuće) ni mikser ni vreme. Pa izvolte..☺

Priprema testa

Sastojci:

Za testo:

300 g brašna
1/2 praška za pecivo
300 g šećera
25 g kakaoa
1 dl ulja
3 dl jogurta

Za premaz:

100 g pekmeza od kajsija

Za glazuru:

150 g čokolade
50 g margarina

Aprikkotiranje i glaziranje

Priprema:

1. Pomešajte brašno sa praškom za pecivo, kakaom i šećerom, dodajte ulje i jogurt , pa izmešajte žicom da se sve lepo sjedini.
2. Pripremljenu smesu rasporedite u papirom za pečenje postavljenu pravougaonu tepsiju i pecite u rerni zagrejanoj na 180 ° C oko 25 min. ( proverite čačkalicom, pečeno je kad izađee suva iz testa).
3. Ohlađen kolač premažite pekmezom od kajsija ( ili drugim po ukusu).
4. U sudu na pari rastopite prvo komadiće margarina, pa sklonite s vatre i dodajte kockice čokolade. Mešajte dok se ne rastopi , te prelijte od gore. Kad se glazura stegne isecite kolač na kocke željenih dimenzija.
NAPOMENA: Obično pravim duplu meru jer jedna nestane za tren čak i kad nemamo goste, te pečem kolač u tepsiji 23×38 cm.