Oblande-sa-limunom-i-sipkom-1

Oblande sa limunom i šipkom

Pored svih torti, kolača i drugih poslastica, najveća mi je slabost svež beli hleb premazan prvo puterom, pa marmeladom od šipka. Ne umem ni stati ni prestati, priznajem bez stida. A marmelada čak nije ni domaća jer smo jednom davno moja mama i ja išle da beremo šipke, izbole se i odrale ruke, pa dok smo sve očistile i skuvale bile shvatismo da razlike u ukusu uopšte i nema, tačnije odlučile smo da će tako da bude.
Oblanda pred vama je po malo neobičnog sastava, al kiselkasta nota limuna i slast marmelade se baš lepo uklapaju i sa čokoladnom glazurom deluju skladno i osvežavajuće na nepce.
Nisam i neću probati da koristim neku drugu marmeladu u ovom receptu, a vi slobodno probajte varijacije po svom ukusu.

 

Priprema fila I

Sastojci:

1 pakovanje oblandi

Za fil I:

4 žumanca
150 g šećera
1 vanilin šećer
1 limun – korica i sok
150 g putera/margarina
150 g šećera u prahu

Za fil II:

480 g marmelade od šipka
Za glazuru:
150 g čokolade
5 kašika ulja

Postupak filovanja

Priprema:

Fil I:

1. Limun dobro operite, narendajte koricu i iscedite sok.
2. Umutite žumanca sa šećerom i vanilin šećerom, dodajte sok i koricu limuna, te sve zajedno kuvajte u sudu nad parom dok se ne zgusne ( možete i u mikrotalasnoj).
3. Posebno penasto ulupajte puter ili margarin sa šećerom u prahu, a potom ih sastavite sa ohlađenim kremom od žumanaca i limuna.

Finalni postupak:

1. Reljefnu stranu lista oblande premažite polovinom fila I, prekrijte drugom oblandom, te nanesite polovinu marmelade od šipaka. Postupak filovanja ponovite još jednom na isti način, pa slaganje završite petim listom oblandi, koji ćete okrenuti glatkom stranom prema gore.
SAVET PLUS: Često me pitaju kako da oblande nakon filovanja ne omeknu i ne tegle se poput žvake. Ono što većina zna je da ih ne treba premazivati vrućim filom, mnogi od vas ih ne uvijaju nego drže otkrivene, a neki čak obalnde čuvaju van frižidera ( što nikako ne preporučujem naročito kad u sastav ulaze jaja i/ili mleko).
Moje iskustvo je da treba odvojiti neznatno veću svotu novca i kupiti skuplje oblande, koje su najčešće i kvalitetnije i koje neće promeniti svoje osobine nakon filovanja.
2. Nafilovane oblande pritisnite nečim težim i ostavite u frižideru da prenoće.
3. Rastopite čokoladu sa uljem i prelijte preko ohlađenog kolača. Kad se glazura stegne isecite na štanglice željenih dimenzija i služite.
NAPOMENA: Od preostalih belanaca možete napraviti puslice, nugat macaronse, penaste marshmallow bonbone, padobrance

Oblande-sa-limunom-i-sipkom-2
Oblande-sa-limunom-i-sipkom-3