Fil od žumanaca za macaronse

Macaronsi su moja fascinacija i po svemu sudeći neiscrpna inspiracija. Pravila sam ih od badema, lešnika, oraha, kikirikija, pistaća, kokosa, kukuruznog griza, bundevinih semenki, mlevenog keksa, potom i u obliku srca i tu se ne planiram zaustaviti. A filovala sam ih najčešće ganaš kremom, naročito crnim  jer nekako uravnotežuje njihovu slast, ali i belim uz dodatak maka, ružine vodice.. Potom su na red došli  dulche de leche, lemon i orange curd, umućena slatka pavlaka , puter kreme s dodatkom mascarpone sira, bundeve, oreo keksa,  začina za medenjake, džema, kesten pirea..

Al  šta sa ŽUMANCIMA??

Stalno sam bila tražila recepte i načine da ih iskoristim, a izmicao mi je zapravo najlogičniji način – da baš njima nafilujem macaronse. Fil od žumanaca za macaronse treba da se kuva na pari ( il u mikrotalasnoj) jer bi krem kuvan u mleku učinio da oni prebrzo i previše omekšaju.

Važno je da ga pripremite čim razdvojite belanca od žumanaca, te da ga poklopljenog držite u frižideru dok ne napravite macaronse (a to obično biva sutradan, a najranije nakon par sati). Hladan krem izvadite sat ranije da omekša na sobnoj temperaturi i filujte omiljene nam kolačiće.

 

Priprema krema

Sastojci:

3 žumanca
50 g šećera
50 g čokolade
50 g putera
NAPOMENA: Macaronse sam ovog puta radila po ovom, a klikom na zatamnjene reči u uvodnom pasusu možete izabrati recept po vašoj želji.

 

Postupak filovanja

Priprema:

  1. Umutite žumanca sa šećerom, pa ih skuvajte u sudu nad parom na starinski ili u mikrotalasnoj ( po uputstvu ovde) na brži način.
  2. Kad se žumanca zgusnu dodajte kockice il prethodno otopljenu čokoladu, promešajte, te ostavite da se ohladi.
  3. Komadiće omekšalog putera dodajte ohlađenom kremu od žumanaca, pa izmiksajte da se sve lepo sjedini.
    NAPOMENA: Kad sastavljate puter i kuvani fil od žumanaca na pari ne morate brinuti o grudvicama nit trebate da mešate krem dok se hladi jer površina neće očvrsnuti stajanjem. Naravno, ne treba čekati baš do sutra. 🙂
    SAVET: Ovaj fil ima dosta mogućnosti variranja sastojaka, a samim tim i ukusa. Možete umesto crne koristiti mlečnu, nugat il belu čokoladu, a čak čokoladu i sasvim izostaviti. Možete dodati malo mlevenih il sitno seckanih orašastih plodova (oraha, badema,lešnika,pistaća..), mleveni keks, kokos, aromu ruma, mente, limunov il sok od narandže.. Šta god vam duša poželi..