Mancmelou-kolac-4

Mančmelou kocke (munchmallow)

Mančmelou kocke su jedan od prvih kolača koje sam pravila svom mužu kao novopečena mlada i postao mu je i ostao jedan od najomiljenijih.Ove godine smo čak njime obeležili i 15 godina braka, a da nikom nije falila torta, Kakao biskvit sa debelim slojem šama preliven čokoladom zaista i izgledom i ukusom podseća na slatkiš kog smo voleli kao deca, premda je ova verzija onako baš domaćinski bogata.

Recept za njega me je doveo jednom i na naslovnu stranu časopisa „Pošalji recept“, čiji sam višegodišnji saradnik bila, a na blogu sam ga već objavila u sklopu modernizovane varijante kapkejksa. Ipak sam rešila da ga odvojim kako bi vam i priprema bila jasnija, a i zato što to svakako zaslužuje. Pa, izvolite..

Mancmelou-kolac-5

Priprema biskvita

Sastojci:

Za koru:

4 žumanca
1 šolja* šećera
1/2 šolje ulja
1 šolja mleka
1 1/2 šolja brašna
1 prašak za pecivo
2 kašičice kakaoa
* Šolja = 2 dl

Za šam :

4 belanca
8 kašika šećera

Za glazuru:

100 g čokolade
4 kašike šećera
4 kašike mleka
50 g margarina/putera

Mancmelou-kolac-6

Priprema šama i glazure

Priprema:

Kora:

1. Umutite žumanca sa šećerom, pa dodajte mleko, ulje, kakao i brašno pomešano sa praškom za pecivo. Sve zajedno izmiksajte.
2. Pripremljenu smesu sipajte u papirom za pečenje postavljenu pravougaonu tepsiju (22×32 cm), pa lepo poravnajte.
3. Pecite u rerni zagrejanoj na 180 ° C 20-25 minuta.

Šam:

1. Dok se kora peče umutite belanca u čvrst šam, te dodajte šećer i miksajte dok se ne rastvori.
2. Premažite pripremljeni šam preko kore, a potom vratite u isključenu rernu da se gornji sloj prosuši. Ostavite kolač u ugašenoj rerni da se sasvim ohladi.
NAPOMENA:  U želji da sloj šama bude veći pravila sam često, pa i ovog puta, duplu meru tj. od 8 belanaca i 16 kašika šećera. Višak belanaca od drugih poslastica sam zamrzavala i po potrebi odmrznute koristila. A možetekoristiti i sveža, naravno.
SAVET: Ukoliko se i vi odlučite za duplu količinu šama nemojte odmah po završetku pečenje biskvita da isključite rernu nego je smanjite na 100 °C i tako ostavite deset minuta, a zatim je ugasite i ostavite kolač u njoj.

Glazura:

1. U šerpici rastopite čokoladu, šećer, mleko i margarin ili puter. Mešajte da se sve lepo sjedini.
2. Prelijte preko ohlađenog šama. Kad se galzura stegne isecite kolač na kocke i poslužite.

Mancmelou-kolac-1

Mancmelou-kolac-3

Mancmelou-kolac-2